Nieuw project met Merino Soft Brush

Geplaatst in: Blog | 2

dsc_0381

Op dit moment zit ik lekker te breien op de bank in onze woonkamer. Ik ben bezig met een sjaaltje voor mijn zoontje die pas 1 jaar is geworden. Gewoon lekker op de bank voetjes omhoog en verder helemaal lekker niks, heerlijk!
Het is een lekker tussendoor projectje, ik brei hem namelijk in gerstekorrel. Je kunt je misschien voorstellen dat je zoiets niet in 1 keer gaat breien. Het is een lekker tomeloos projectje. Het voordeel vind ik dat beide kanten mooi worden, zowel de voorkant als de achterkant zijn gelijk. Ideaal dus als mijn zoontje hem straks “achterstevoren” draagt.

Sinds een tijdje gebruik ik de rondbreinaalden van KnitPro Zing maat 4,5 mm. Ik vind ze een echte aanrader. De naalden zijn super glad, zodat de draad makkelijk mee glijdt. En elke maat heeft zijn eigen kleur, net als de haaknaalden van KnitPro. Je kunt de naalden verwisselen met de kabel, voor als je een kleiner of groter project wilt breien. Je kunt dan een kapje op de kabel schroeven, zodat je project niet van de kabel afglijdt. Overigens glijdt de draad ook makkelijk over het schroef gedeelte van de kabel naar de breinaald. Het is dus niet zo dat de draad op dit gedeelte dan blijft haken aan het schroef gedeelte. Ik heb weleens gehoord dat dit bij andere rondbreinaalden met verwisselbare punten wel het geval is.

Voor het sjaaltje gebruik ik Merino Soft Brush een heerlijk zacht garen gemaakt van 50% Superwash Extra Fine Merino wol, 25% micro en 25% acryl. Voor het sjaaltje gebruik ik de kleurnummer 254. Dit nummer heeft als naam Israels. Het is een mooie zacht blauwe tint met een subtiel motief.

Misschien kennen jullie het verhaal van de bolletjes die over de grond rollen ook wel? Tenminste, als je ze los op de bank of de tafel hebt liggen. Je zit dan lekker op de bank te breien en dan valt je bolletje elke 10 minuten van de bank, herkenbaar of niet? Daarom gebruik ik nu een Yarn Bowl. Dit is een soort kom van hout waar je dan je garen in doet. Je kunt ervoor kiezen de draad te leiden door de whirl, of door een van de drie gaatjes. Wel moet je er op letten dat als je de draad door een van de drie gaatje gaat leiden, je het project niet makkelijk kan meenemen in bijvoorbeeld de bus of de trein. De drie gaatje zijn wel handig voor als je met meerdere kleuren werkt, zo wikkelen de draden niet in elkaar tijdens het breien.
De Yarn Bowl die ik gebruik is gemaakt uit 1 stuk rozenhout. Het is een mooi elegant ontwerp en met de hand vervaardigd van duurzaam massief rozenhout voor een extra zware kwaliteit. Het is dus ook niet zo dat als je aan de draad trekt dat dan de schaal gaat schuiven. De schaal blijft mooi op zijn plek staan.

yarn-bowl-uit-1-stuk-massief-rozenhout-rosewood

Om terug te komen op het verhaal met de rondbreinaalden; ik dacht vroeger dat je met deze breinaalden alleen rond kon breien. Maar integendeel, je kunt er ook gewoon mee heen en weer breien, zoals ik nu doe met het sjaaltje voor mijn zoontje. Als je aan het eind van de naald bent gekomen keer je je werk net als met rechte breinaalden. In het begin was het wel even wennen om met deze rondbreinaalden te breien, omdat ik normaal gesproken altijd 1 naald onder mijn arm had. Met rondbreinaalden gaat dat dus niet. De manier van vasthouden is heel anders.

Al vrij snel kwam ik erachter dat Continentaal breien met rondbreinaalden veel makkelijker en sneller ging dan Europees breien. Ook dit was voor mij heel erg wennen, omdat ik altijd Europees breide. Maar ik denk dat als ik nu op rechte breinaalden zou breien ik het ook Continentaal zou doen, tenzij het garen heel dik en zwaar zou zijn, dan zou ik denk ik wel Europees breien. Het voordeel van Continentaal breien is dat je een handeling minder maakt, waardoor het dus sneller gaat. Ook is het beter voor je schouders merk ik, vanwege die handeling die je minder maakt. Met Europees breien heb je de draad aan de rechterkant van je werk en sla je de draad om de naald met je hand. Met Continentaal breien heb je de draad aan je linkerkant van je werk en maak je de omslag met je breinaald. In het begin was het heel erg veel oefenen en ging het heel erg langzaam. Soms wisselde ik Continentaal breien en Europees breien met elkaar af. Wat ik heel lastig vond was een goede draadspanning, omdat je je werk dus nu heel anders vast houdt. Ik heb er denk ik een paar weken over gedaan voordat ik redelijk goed Continentaal kon breien. Nu is het een gewoonte geworden en zou ik niet anders meer willen.

dsc_0410

dsc_0415

2 Reacties

 1. breistertje
  | Beantwoorden

  Ik ben net begonnen met het leren van continental breien, na 25 jaar europees breien (vanaf mijn 6e). Ik moet zeggen dat ik het ontzettend lasting vind om de juiste beweging te maken met mijn linkerhand en dan idd vooral de draadspanning. Ik ben nu twee dagen bezig, en was even aan het denken om op te geven, jouw verhaal geeft me wel moed. Gewoon stug doorzetten, want de voordelen zijn zeer helder! :)

  • Borselli
   | Beantwoorden

   Heel goed dat je niet opgeeft! :) Continentaal breien vereist inderdaad veel oefening als je jaren Europees hebt gebreid. Je houd je linkerhand gewoon stil tijdens het breien (als je rechtshandig bent). Je maakt de bewegingen met je rechterhand en met je linkerhand houd je je werk vast. De draadspanning is echt een kwestie van blijven oefenen. Succes! :)

Laat een Reactie Achter