Benodigdheden:
• Scheepjes Softfun Aquarel
o kleur 808 en 805 van pakket Morning
o kleur 804 en 801 van pakket Afternoon
o kleur 803 en 809 van pakket Evening
• haaknaald 3,5 of 4 mm.
• een schaar
• een stompe naald

Gebruikte steken:
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
st = stokje
GK = goede kant
VK = verkeerde kant

Tips:
• Bekijk en lees het patroon tenminste een keer door voordat je begint.
• Gebruik de kleur die aangegeven staat bij het betreffende patroon.
• Werk meteen de draadjes weg als je klaar bent.
• Als je dit patroon wil printen, print dan alleen de laatste pagina met het patroon. Op deze manier hoef je zo min mogelijk inkt en papier te gebruiken.

Informatie:

De rand wordt rondom de hele deken gehaakt. Je begint in de rechter bovenhoek, en haakt eerst over de bovenzijde, gevolgd door 1 lange zijkant, daarna komt de onderkant en je eindigt met de tweede lange zijkant.
In de hoeken van de deken haak je telkens in 1 steek: 1v, 2l, 1v. De eerste toer van de rand haak je enkel in de achterste lussen. Alle volgende toeren worden weer in beide lussen gehaakt. Markeer bij elke toer de hoek waar je begint met een stekenmarkeerder. Zo weet je waar je begonnen bent, omdat je je werk bij elke toer keert.
Het haken van de rand is een rustgevend en ontspannend project.
Om de mooie rechte vorm van de deken te garanderen is het belangrijk dat je het patroon juist volgt. Ik adviseer je deze week om een grotere haaknaald te gebruiken. Zelf heb ik de rand met een 6 mm gehaakt. In het patroon van de rand komen namelijk heel veel lossen voor en die zijn geneigd om te gaan trekken. Je moet echt een paar maten groter gebruiken afhankelijk van de manier van hoe je haakt. De deken zelf heb ik gehaakt met een 4 mm haaknaald. Dus ik heb echt 2 maten groter gebruikt voor de rand.

Haakpatroon:

Toer 1 (GK): Als je het c2c gedeelte klaar hebt, haak je nog een rand met vasten om de deken heen. In de hoeken haak je 3 vasten. De middelste van die 3 vasten markeer je met een stekenmarkeerder.

Toer 2 (GK): Haak alleen in de achterste lussen! Begin in de rechter bovenhoek (met de kleur die je ook voor de vlinders hebt gebruikt) in de middelste hoeksteek, haak 1l en 1v in deze steek. 1l, sla 1v over, (1v in volg v, 1l en sla 1v over) ga door totdat je helemaal rond bent, eindig met een 1v in de steek waar je ook begonnen bent. 2l en sluit met een hv in de eerste v. Keer je werk.

Toer 3 (VK): Haak 1l. In 2l-ruimte: (1v, 2l, 1v), 1l, in elke volg 1l-open: 1v en 1l. Ga door totdat je helemaal rond bent, sluit met 1hv in 1e v. Eindig met 1hv in 2l-open, en keer. Keer je werk.

Toer 4 (GK): In 2l-ruimte: 1l, 1v, 1l, in elke volg 1l-ruimte: 1v en 1l. In elke 2l-ruimte in de hoeken: (1v, 2l, 1v), 1l. Ga door totdat je helemaal rond bent, eindig de toer in dezelfde steek als waar je begonnen bent met: 1v, 2l en sluit met 1hv in 1e v. Keer je werk.

Toer 5 VK: In 2l-ruimte: (1l, 1v, 2l, 1v), 1l, in elke volg 1l-ruimte: 1v en 1l. In elke 2l-ruimte in de hoeken: (1v, 2l, 1v), 1l. Ga door totdat je helemaal rond bent, sluit met 1hv in 1e v. Eindig met 1hv in 2l-ruimte. Keer je werk.

Toer 6-9: Herhaal toer 4 en 5 en eindig met een toer 4. Knip de draad af en hecht af (je kan er uiteraard voor kiezen om de rand groter te maken door meerdere toeren te haken).

Je deken is nu helemaal af. Werk alle draadjes weg, was je deken op 30 graden (en eventueel Eucalan). Block de hele deken voor een mooi resultaat en laat aan de lucht drogen.

de-rand-week-9

Download hier het PDF-bestand van de CAL 2017 – week 9